Feel Good

Konyhakert a lakásban

Új vagy még a “konyhakertészkedésben”? Ne izgulj, a következő fűszernövényeket akkor is életben tudod tartani, ha eddig a kaktuszok sem maradtak meg nálad.

Kezdjük azzal, hogy miért is jó, ha van egy pár cserépnyi zöld növénykéd, amelyekről alkalomadtán néhány csokorral a levesbe, salátára, húsokra szórhatsz ízesítés, vagy dekoráció gyanánt. Eleve menő, ha a petrezselymes krumplihoz a petrezselymet a saját kiskertedből gyűjtöd be, és nem kell a zöldségesnél válogatni a fonnyadt, drága csokrok közül.

Arról nem is beszélve, hogy a menta mennyire jól jön a mojitóba, amikor átugranak a csajok koktélozni buli előtt.

A fűszernövények alapvetően nem igényelnek különösebb gondoskodást, vagy táptalajt, elég ha megfelelő minőségű földbe szórod el a kis magokat, és időként meglocsolod őket. 

Még cseppet sem vagy elkésve a fűszernövénykert kialakításával! Szerezz be pár magot, és készítsd el a saját kiskertedet. Kicsit segítek abban, hogy milyen magokkal kísérletezz.

 

Bazsalikom 

Személyes kedvencem! Imádom az olasz konyhát, az olaszok pedig nagyon szívesen használják ezt az üde zöld fűszert mindenbe: minestrone leves, pizza, bruschetta, hogy az isteni pestóról már ne is beszéljek. Hálás növény, tavasszal elveted, ha kikelt kicsit szétülteted (kell neki a hely) és egészen őszig, vagy lakásban akár egész évben szüretelheted az illatos leveleit. 

  

Menta

Ahogy említettem nagyon hasznos kis növényke, főleg ha szereted a limonádét, na meg persze a mojitót, de akkor sem jön rosszul, ha szeretnél lőni egy-két szép képet a házi készítésű citromfagyidról, vagy egy szép desszertről a közösségi médiára. Meglehetősen kevés törődést igénylő növény, cserépbe szóród a magokat, és egész évben vígan hozza a mentolos méregzöld leveleket. Vigyázat, könnyedén elburjánzik!

 

Petrezselyem

A magyar konyhában bármikor jól jön egy finom, friss csokor petrezselyem. Tapasztalatom szerint elég szeszélyes növény, de jelentem volt már olyan, hogy sikerült életben tartani. A petrezselyem mag ültetésével jelen pillanatban is kísérletezem, egyelőre nem adnak életjelet a magocskák. Ha boltban veszel cserepeset, akkor javaslom, hogy rögtön ültesd át nagyobb cserépbe, friss földbe, mert nekem így például tavaly óta vígan elvan az ablakban.

 

Nálam ez a három fűszernövény jelenti A szentháromságot, kísérletezek azért más növényekkel is, amiket megmutatok majd később,  ha sikerül megtartani/felnevelni őket. Addig is jöjjön egy kép a saját “kiskertemről”.

Megyek is, iszok egy limonádét, vagy egy mojitót pihenésképpen. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!